Huidtypen

Dry, oily, sensitive, normal. Everyone’s skin is different, but these are the most common types. Each has its own, unique characteristics and needs its own special kind of care.

Normale huid

Een normale huid is een gezonde huid De normale huid is soepel, stevig, goed gehydrateerd en elastisch, zonder scheurtjes en ziekten. En het belangrijkste: de normale huid kan optimaal haar beschermende functies bieden.

Gevoelige huid

De gevoelige huid reageert sterk op externe invloeden en allergenen. Dat komt doordat de opperhuid, oftewel de buitenste laag van de huid, het lichaam minder goed kan beschermen en sneller schade oploopt.

De huid kan op allerlei manieren gevoelig zijn. De een heeft last van andere symptomen dan de ander. De huid kan bijvoorbeeld gevoelig zijn voor contact met bepaalde producten, wat tot uitslag of eczeem leidt. Maar ook een reactie op het weer, een bepaald voedingsmiddel, vervuiling, cosmetica of stress is mogelijk.

Droge huid

Een droge huid bevat te weinig vocht, waardoor de huid er dof uitziet en gevoeliger is voor rimpels, aandoeningen en allergische reacties. Ongeveer een vijfde van al het vocht in het lichaam ligt opgeslagen in de buitenste huidlaag.

Vetten en eiwitten vormen als het ware een structuur waarin water wordt opgeslagen. Raakt die laag beschadigd, dan droogt de huid uit. De huid kan met een verzwakte huidlaag minder goed vocht omsluiten. Daardoor kan het vocht verdampen, waardoor de huid nog droger raakt en nog meer verzorging nodig heeft.

Vettige huid

De huid wordt vettig als de vetklieren in de huid te veel oliën aanmaken. De huid ziet er dan glimmend of vettig uit. Daarnaast kunnen de poriën verstopt raken, wat tot puistjes leidt. De huid van het gezicht, de hals, de borst en de rug lopen meer risico om te vet te worden.

Veel mensen krijgen tijdens de puberteit last van een vettige huid, maar bij sommige mensen blijft de huid vanwege genetische aanleg of hormonen het hele leven lang vettig. Hadden je ouders een vettige huid, dan loop je een verhoogd risico. Ook hormonale veranderingen, zoals bij menstruatie, zwangerschap, emotionele gebeurtenissen of de overgang, kunnen de huid vettiger maken.

Atopische huid

Een atopische huid is geen huidtype, maar een huidaandoening. Toch willen we deze hier vermelden omdat veel mensen er ongemerkt last van kunnen hebben. Heb je een rode huid die jeukt, dan krijg je misschien extra snel last van een atopische huid.

Dat is een genetische aandoening aan het afbreekproces van de huid, waardoor deze snel uitdroogt en allergenen gemakkelijker door de huid kunnen dringen. Je krijgt daardoor last van een droge, gevoelige en pijnlijke huid.