Over de huid

De verzorging van de eczeemhuid: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie

Als je last hebt van eczeem of atopische dermatitis, ben je niet de enige. Volgens Allergy UK, hebben naar schatting 15 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk deze diagnose gekregen en huisartsen schrijven jaarlijks miljoenen topische crèmes voor. Maar waardoor wordt eczeem eigenlijk veroorzaakt, hoe weet je dat je het hebt en wat is de beste manier om het te behandelen?

Waardoor wordt eczeem veroorzaakt?

Eczeem is geen huidtype maar een huidaandoening, en wordt waarschijnlijk veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder erfelijke aanleg, een verzwakt immuunsysteem en omgevingsprikkels zoals allergieën. Het komt ook vaak voor bij baby's en kinderen. Omgevingsprikkels kunnen de natuurlijke barrièrefunctie van de huid verzwakken, waardoor deze het vocht minder goed kan vasthouden. Hierdoor wordt de huid droger en gevoeliger.

"Eczeem" is een overkoepelende term, maar verwijst vaak naar atopisch dermatitis, een genetische aandoening waarbij patiënten rode, schilferige plekken ontwikkelen, vooral aan de binnenkant van de ellebogen, wangen en in de knieholten

Dr Zac Handler

De verzorging van de eczeemhuid: symptomen, oorzaken, behandeling en preventie

«"Eczeem" is een overkoepelende term, maar verwijst vaak naar atopisch dermatitis, een genetische aandoening waarbij patiënten rode, schilferige plekken ontwikkelen, vooral aan de binnenkant van de ellebogen, wangen en in de knieholten,” legt dermatoloog dr. Zac Handler uit. “De aandoening begint vaak in de kinderjaren. Er is nog veel over onbekend maar het wordt beschouwd als een systemische inflammatoire aandoening die zich manifesteert op de huid».

Hoe weet ik of ik eczeem heb?

Eczeem kan het best worden omschreven als een ontsteking van de huid, en uit zich meestal in een rode, jeukende uitslag of droge plek. In tegenstelling tot een droge huid, is eczeem iets onvoorspelbaarder en kan op elk moment opvlammen. Misschien merk je dat je eczeem erger wordt als je last hebt van stress, een allergie zoals hooikoorts, of slaapgebrek. In de loop van de tijd leer je waarschijnlijk welke prikkels je eczeem verergeren, waardoor je er iets meer controle over hebt.

Zijn er verschillende soorten eczeem?

Volgens de National Eczema Association, bestaan er meerdere typen eczeem. Deze zijn onder andere allergisch contacteczeem, atopische dermatitis (of constitutioneel eczeem), seborroïsch eczeem en nummulair eczeem. Elke vorm veroorzaakt jeuk en roodheid op de huid en bij ernstigere gevallen kunnen ook blaasjes ontstaan, en kan de huid gaan 'natten' (als gevolg van vochtblaasjes die openbarsten) en vervellen. Ga altijd naar de huisarts zodat deze kan bepalen welk type eczeem je hebt, en wat de beste behandeling is.

Hoe kan ik mijn droge huid en eczeem verzorgen?

Eczeem moet behandeld worden met crèmes die rijk zijn aan verzachtende ingrediënten en die speciaal zijn ontwikkeld om een ontstoken huid te kalmeren en jeuk te verlichten. In ernstige gevallen kan de huisarts je een crème met corticosteroïden voorschrijven, maar voor de dagelijkse verzorging is het belangrijk om producten met parfum en irriterende ingrediënten te vermijden.

Dr. Zac Handler: «Een droge, gesprongen huid is het gevolg van een probleem met de huidbarrière, waardoor vocht uit de huid kan verdampen. Dit veroorzaakt een droge, jeukende huid, die gebaat is bij een vochtinbrengende crème. Ook is het belangrijk uitdrogende zeep en geparfumeerde producten te vermijden omdat deze een flare-up van eczeem kunnen verergeren. Voor huidlaesies die er ontstoken uitzien, worden vaak topische steroïden gebruikt om de ontsteking te remmen».

Gebruik producten met zo min mogelijk ingrediënten

Probeer doucheproducten te gebruiken met een minimum aan ingrediënten zoals Sanex Zero% Sensitive Skin Shower Gel. Deze is geschikt voor zelfs de meest gevoelige huid en bevat geen kleurstoffen, zeep of parfum. Het is de ideale keuze voor de geïrriteerde eczeemhuid. Tijdens een flare-up kun je ook een bad- en douchegel als Sanex Advanced AtopiCare proberen. Dit milde reinigingsproduct voor dagelijks gebruik is ontwikkeld in samenwerking met dermatologen om het risico op irritatie tot een minimum te beperken, en bevat oliën en verzachtende ingrediënten. Je huid zou na gebruik zacht en gekalmeerd aan moeten voelen. Gebruik hierna een vochtinbrengende crème over je hele gezicht en lichaam om het vocht in te sluiten.

Referenties:

https://nationaleczema.org/eczema/types-of-eczema/

https://www.allergyuk.org/

 

DELEN

DESKUNDIG ADVIES

DESKUNDIG ADVIES

Dr Zac Handler

"De zeer gevoelige huid heeft hydratatie nodig om de beschermende barrière te herstellen en verloren lipiden te vervangen."