Over de huid

De verzorging van de vette huid: oorzaken, behandeling en preventie

Als je een vette huid hebt, heb je waarschijnlijk last van mee-eters, zichtbare poriën en puistjes. Je merkt misschien ook dat je make-up er na het aanbrengen prachtig uitziet, maar glimt op foto's en niet goed blijft zitten doordat je huid in de loop van de dag vetter wordt. Herkenbaar? Onze deskundige gids kan je helpen de behoeften van een zeer vette huid te herkennen en om de beste huidverzorging te vinden voor jouw huid.

Wat zijn de kenmerken van een vette huid?

Een vette huid ziet er vaak vettig en glimmend uit, vooral op de T-zone (voorhoofd, neus en kin) en op de rug. De poriën kunnen vergroot en opvallender zijn en verstopt raken met zichtbare mee-eters. Je kunt ook sneller puistjes krijgen op vette zones van je gezicht en lichaam.

Wat is de oorzaak van een vette huid?

Volgens het onderzoek "The Irritancy of Soaps and Syndets" van Strube DD en Nicoll G, wordt een vette huid veroorzaakt doordat er te veel talg, een natuurlijke stof die de huid gezond helpt houden, op het huidoppervlak wordt afgezet. Talg vermindert niet alleen vochtverlies via de huid, het helpt ook beschermen tegen bacteriën en schimmels. Tijdens de puberteit wordt de talgproductie verhoogd, wat tot een vette huid en verstopte poriën kan leiden. Hormonale veranderingen, erfelijke aanleg en stress kunnen ook de oorzaak zijn van een vette huid.

"Een vette huid leidt tot kleverige huidcellen die de poriën kunnen verstoppen, met acne als gevolg", aldus dermatoloog Dr. Zac Handler. "Dit komt voor in de puberteit, als er een snelle toename in androgene hormonen, zoals testosteron en progesteron, plaatsvindt. Tijdens de zwangerschap wordt er meer progesteron aangemaakt, wat leidt tot een hogere talgproductie en een grotere kans op acne".

Een vette huid leidt tot kleverige huidcellen die de poriën kunnen verstoppen, met acne als gevolg

Dr Zac Handler

De verzorging van de vette huid: oorzaken, behandeling en preventie

Huidverzorgingsadvies voor een vette huid

Gezichtsreinigers

Hoewel een vette huid geen kwaad kan, zijn er wel producten die de huid minder vet helpen maken. Dat zijn onder andere reinigers met een hoger pH-waarde van 9 of milde zeep. Reinig je gezicht alleen niet te vaak, want dit kan je huid uitdrogen. Eén of twee keer per dag is genoeg om te voorkomen dat je huid te vet wordt.

Het is ook beter om alle geparfumeerde of irriterende producten zoals scrubs te vermijden omdat deze de talgproductie juist kunnen stimuleren. Kies voor reinigers met een milde chemische exfoliant zoals salicylzuur of glycolzuur. Deze kunnen namelijk het natuurlijke proces van celvernieuwing bevorderen en verstopte poriën en een vette huid verminderen. Natuurlijke lotions die ontstekingsremmende ingrediënten zoals hamamelis bevatten, kunnen de vette huid er ook beter uit laten zien.

Douchegel

Als je lichaamshuid vet is, behandel deze dan op dezelfde manier als je gezicht en was je huid dagelijks met een mild reinigingsproduct. Sanex Dermo Radiance Shower Gel is ideaal voor een vette huid omdat deze een complex van fruitzuren bevat die een mild exfoliërend effect heeft. Dit bevordert het natuurlijke vernieuwingsproces, hydrateert intensief en herstelt de natuurlijke pH-waarde.

Sanex Dermo Micellar Purifying Cleansing Gel is ook een geweldige optie omdat deze zowel geschikt is voor het gezicht als voor het lichaam. Deze gel helpt overtollig vet en onzuiverheden verwijderen, zodat de huid na gebruik schoon, goed gehydrateerd en in balans is. Gebruik de gel dagelijks om je huid in balans te houden.

DELEN

DESKUNDIG ADVIES

DESKUNDIG ADVIES

Dr Zac Handler

"Vermijd scrubs omdat deze de talgproductie juist kunnen stimuleren."