ZWANGERSCHAP

Huidverzorging tijdens de zwangerschap: de beste huidverzorging tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt het lichaam overspoeld met allerlei nieuwe hormonen die de huid compleet kunnen veranderen. Sommige vrouwen hebben geluk en krijgen de beroemde 'zwangerschapsgloed', anderen kunnen last krijgen van nieuwe huidproblemen zoals melasma, gevoeligheid en hormonale acne. Lees in onze eenvoudige gids antwoorden op veelvoorkomende vragen en tips voor de aanpak van huidproblemen.

Waarom hebben zwangere vrouwen vaak last van een gevoelige huid?

Zwangerschap kan stress met zich meebrengen en dit, in combinatie met de toevoer van nieuwe hormonen, kan de huid extra gevoelig maken. Sommige deskundigen menen zelfs dat dit een trucje van de natuur is om de zwangere vrouw en de baby te beschermen tegen infecties en ziektes. Als je huid inderdaad veel droger en gevoeliger aanvoelt, zorg dan voor een kalmerende maar eenvoudige huidverzorging. Kies voor producten met zo min mogelijk, maar hydraterende en milde ingrediënten, zoals glycerine, sheaboter en hyaluronzuur.

Waarom is mijn huid vet geworden?

Misschien merk je dat je huid sinds je zwangerschap extra talg produceert en vetter is geworden, waardoor je poriën verstopt raken en je zelfs last krijgt van puistjes op de wangen, kin en kaaklijn. Dit kan het gevolg zijn van de hormonale veranderingen en dan vooral de aanmaak van extra progesteron, dat ervoor zorgt dat de baarmoederwand dikker wordt. Het is dus een natuurlijke verandering, maar je kunt wel een paar dingen doen om te zorgen dat je huid beter in balans blijft. De beste manier om een vette huid in balans te brengen, is met een reiniger en moisturizer die speciaal is ontwikkeld om onzuiverheden aan te pakken en talg te reguleren, en die milde exfoliërende ingrediënten bevat, zoals fruitzuren (alpha-hydoxy acids of AHA's). Probeer agressievere ingrediënten zoals salicylzuur te vermijden, omdat die de huid gevoeliger kunnen maken. Je kunt ook een klei- of moddermasker gebruiken om de poriën op een milde manier vrij te maken en verstopte poriën te voorkomen.

Hoe kan ik melasma (een zwangerschapsmasker) voorkomen?

Omdat de huid tijdens de zwangerschap gevoeliger kan worden, reageert zij ook sterker op uv-licht (dit wordt 'lichtgevoeligheid' genoemd). Hierdoor worden de pigmenthormonen van de huid gestimuleerd waardoor melasma kan ontstaan, een huidaandoening die gekenmerkt wordt door donker gekleurde plekken op het gezicht. "Melasma, een aandoening waarbij melanocyten een verhoogde hoeveelheid pigment produceren voor de huid, is het resultaat van blootstelling aan zowel oestrogeen als licht," legt dermatoloog dr. Zac Handler uit. "Hoewel het niet uitsluitend bij zwangere vrouwen voorkomt, heeft de toegenomen oestrogeenproductie tijdens de zwangerschap ertoe geleid dat de aandoening de bijnaam 'zwangerschapsmasker' kreeg".

Melasma, een aandoening waarbij melanocyten een verhoogde hoeveelheid pigment produceren voor de huid, is het resultaat van blootstelling aan zowel oestrogeen als licht

Dr Zac Handler

Huidverzorging tijdens de zwangerschap: de beste huidverzorging tijdens de zwangerschap

Hoewel melasma meestal vervaagt na de zwangerschap, is het erg belangrijk om je gezichtshuid te beschermen met een breedspectrum zonnefilter met een hoge beschermingsfactor. Zorg dat je deze tijdens de zwangerschap elke ochtend aanbrengt, als de laatste stap van je huidverzorging. "De behandeling van melasma is erop gericht blootstelling aan uv-licht van de donkere plekken te verminderen met behulp van een breedspectrum zonnefilter, en aanvullend gebruik van oplichtende crèmes zoals hydroquinone", gaat dr. Handler verder. "Het is belangrijk hierbij op te merken dat indien het pigment in de dermis (middelste huidlaag) zit, in plaats van in de epidermis (bovenste huidlaag), het dan lastiger te behandelen is. Een bevoegde dermatoloog kan het verschil zien en de juiste behandeling adviseren."

Hoe kan ik striae (zwangerschapsstriemen) tijdens de zwangerschap voorkomen?

Zwangerschapsstriemen zijn een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap en zien eruit als roze streepjes op de heupen, buik en borsten. Ze ontstaan als de huid wordt uitgerekt en het weefsel onder de oppervlakte scheurt, doordat je lichaam plaats maakt voor de baby. Ze verschijnen vooral in het derde trimester als de gewichtstoename het grootst is. Je kunt ze helpen voorkomen en minder zichtbaar maken door elke ochtend en avond een rijke crème aan te brengen op de gebieden waar ze meestal verschijnen. Blijf de crème gedurende je hele zwangerschap gebruiken, vooral als er toch zwangerschapsstriemen beginnen te verschijnen, omdat ze in het begin gemakkelijker te behandelen zijn.

DELEN

DESKUNDIG ADVIES

DESKUNDIG ADVIES

Dr Zac Handler

"Verminder de verschijning van striae door 's morgens en 's avonds een rijke vochtinbrengende crème aan te brengen op gebieden waar striemen kunnen ontstaan."