OVER DE HUID

Huidmicrobioom: goede huidbacteriën

We hoeven je niet te vertellen dat het leven hectisch kan zijn. Tussen werk, sporten, kinderen, vrienden, koken en alle andere dingen door, moet je ook nog proberen zo gezond mogelijk te blijven. Daarbij hoort ook het verzorgen van je huid. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en vormt je eerste verdedigingslinie, dus het is belangrijk om haar te beschermen. De beste manier om dit te doen, is door je huidmicrobioom te verzorgen. Lees verder om meer te weten te komen over je huidbacteriën en de rol die ze spelen bij jouw gezondheid .

Het huidmicrobioom: goede bacteriën op de huid

Wat is het huidmicrobioom?

Ten eerste is het goed om te weten wat het microbioom nu eigenlijk is. Het is een verzameling van micro-organismen die in je lichaam en op je huid leven. Deze micro-organismen hebben verschillende functies, afhankelijk van waar ze zich bevinden. Op je huid worden ze het huidmicrobioom genoemd en ze hebben verschillende taken op verschillende delen van het lichaam. De normale microbiota van de huid is samengesteld uit huidbacteriën, schimmels, mijten en virussen. Sommige zijn goede huidbacteriën, en sommige zijn slecht, maar er is altijd een balans die de huid helpt om gezond te blijven.

Deze bacteriën, mijten en schimmels die op onze huid leven zijn niet schadelijk maar voorkomen juist dat minder vriendelijke bacteriën ontstekingen van de huid veroorzaken. De beste manier om te voorkomen dat "slechte bacteriën" voet aan de grond krijgen, is te zorgen dat we de "goede bacteriën" die we op onze huid hebben ontwikkeld niet beschadigen.

Dr. Zac Handler

Wat doet je huidmicrobioom?

Je huidmicrobiota is heel belangrijk. We weten al honderden jaren van het bestaan van het huidmicrobioom, maar we hebben niet altijd geweten welke functie het had. Aanvankelijk probeerden mensen het te verwijderen, omdat ze niet wisten hoe gunstig het was. Nu weten we alles over de voordelen die het biedt. De goede huidbacteriën houden de huid gezond. Ze zorgen ervoor dat de slechte bacteriën, die ontstekingen en andere aandoeningen kunnen veroorzaken, worden verwijderd. De goede bacteriën voorkomen tevens dat de slechte bacteriën, die de balans verstoren en bepaalde aandoeningen kunnen veroorzaken, zich nestelen op de huid.

Wat is het verschil tussen goede bacteriën en slechte?

Hoewel je zowel goede als slechte bacteriën op je huid hebt, is er altijd een soort van balans die moet worden bewaard. De goede huibacteriën voorkomen dat de slechte bacteriën zich op de huid gaan nestelen en schade veroorzaken. De slechte bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken en, in sommige gevallen, zelfs de genezing van je huid vertragen als je een bestaande huidaandoening zoals atopische dermatitis hebt. Mensen met bepaalde huidaandoeningen hebben meer slechte bacteriën op hun huid en hebben ook niet de optimale variatie. Daarom is de verzorging van het microbioom zo belangrijk.

Hoe vermeerder je de goede huidbacteriën?

Sanex heeft het heel eenvoudig gemaakt om de goede bacteriën op je huid te vermeerderen. We hebben een nieuwe productlijn met de naam Sanex BiomeProtect Dermo ontwikkeld. De lijn is samengesteld met een gepatenteerd complex van prebiotica en postbiotica dat de goede bacteriën op je huid ondersteunt en de slechte aanpakt. Het verbetert tevens de natuurlijke beschermlaag en hydratatie van de huid. Als je een erg gevoelige huid hebt, zou je Sanex BiomeProtect Dermo Hypoallergenic Shower Gel kunnen proberen. Deze douchegel versterkt de beschermlaag van je huid en minimaliseert het risico op irritatie. Sanex BiomeProtect Protector Shower Cream versterkt ook de beschermlaag van je huid en houdt het vochtgehalte op peil om de huid zacht en gezond te houden. Na het douchen zou je Sanex BiomeProtect 24h Nourishing Body Lotion kunnen gebruiken. Deze bevat ook het gepatenteerde complex van prebiotica en postbiotica en biedt langdurige hydratatie.

Referenties:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535073/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32560310/

delen