Een gezonde huid vraagt om

dagelijkse verzorging

Skin needs everyday care in order to stay healthy. Besides daily hygiene, it also needs a healthy routine and protection from external factors, to keep it in optimum condition to perform its essential functions.

Houd je huid schoon

De huid kan alleen goed functioneren als deze schoon is. Ze moet vrij zijn van stof, vuil, zweet, dode cellen of andere residuen die de ademende werking van de huid belemmeren. Vooral in grote steden kan vervuiling tot verstopte poriën leiden. Rook en stoffen in de lucht kunnen het reinigingssysteem van de huid overbelasten. Als je de huid echter te vaak wast met sterke zeep, raakt die uitgedroogd en geïrriteerd. Ook geurstoffen kunnen allergische reacties en irritatie in de hand werken. Zorg er daarom voor dat je huidproducten gebruikt die geschikt zijn voor je huidtype, met een formule die beschermt, hydrateert en de pH-waarde herstelt.

Houd de huid gehydrateerd

Een gezonde huid is goed gehydrateerd. De huid kan zichzelf op een natuurlijke manier hydrateren en zit zo in elkaar dat water niet zomaar kan verdampen. Lucht uit de airco of een droog klimaat kan de huid daarentegen uitdrogen. Je kunt in wat voor omgeving dan ook de huid goed vochtig houden door producten te gebruiken die de natuurlijke hydratatie van de huid ondersteunen.

Stel je huid niet bloot aan weersinvloeden

Als je je huid goed tegen weersinvloeden beschermt, voorkom je schade en uitdroging. Je kunt bijvoorbeeld lippenbalsem dragen als je gaat wintersporten en een dikke jas aantrekken als je koud weer moet trotseren. In de zomer kan de ultraviolette straling van de zon de huid uitdrogen. Bovendien kan de warmte rimpels, pigmentvlekken, vrije radicalen en schade aan het DNA veroorzaken. Gebruik daarom altijd zonnebrandcrème en draag iets op je hoofd.

Houd je huid gezond

Je huid vormt een weerspiegeling van je algemene gezondheid. Een gezonde levensstijl helpt daarom als je je huid gezond wilt houden. Je kunt het beste regelmatig bewegen om de bloedsomloop te stimuleren, waardoor de toestroom van voedingsstoffen en zuurstof beter verloopt. Houd een veelzijdig eetpatroon aan met veel voedingsstoffen, zoals vitamine A en omega 6, en drink veel water. Vermijd daarnaast ongezonde gewoonten, zoals roken of veel drinken. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt en probeer stress tot een minimum te beperken.

Voorkom de verkeerde prikkels

Heb je een gevoelige huid, dan kan het zijn dat bepaalde prikkels de gevoeligheid doen opspelen. Zulke prikkels zijn misschien wollen of synthetische kleding, of juist een bepaald voedingsmiddel. Ook verzorgingsproducten kunnen een reactie veroorzaken. Rechtstreeks contact met irriterende chemische ingrediënten in zeep, wasverzachters, cosmetica en kleurstoffen kan dermatitis en andere gezondheidsaandoeningen veroorzaken. Zodra je weet welke prikkels bij jou problemen opleveren, kun je ze gaan vermijden.

Raadpleeg een arts

Speelt een gevoelige huid je gezondheid parten? Raadpleeg dan een dermatoloog.