OVER JE HUID

Zeer droog huid

Een zeer droge huid heeft een tekort aan vocht waardoor ze er dof kan uitzien en gevoeliger is voor rimpels, huidaandoeningen en allergische reacties. Huidcomponenten waaronder lipiden en eiwitten vormen een barrière om het vocht vast te houden en als deze beschadigd raken, verdampt het vocht en wordt de huid zeer droog.

Je huid heeft extra vocht nodig om de beschermlaag te versterken en aan te vullen. Kies voor microbioomvriendelijke producten die de beschermlaag van bacteriën die op je huid leven versterken, om de natuurlijke afweer een boost te geven. Dit houdt de huid veerkrachtig en houdt tevens het vochtgehalte op peil zodat de huid gehydrateerd en in balans blijft.

Zorg extra goed voor je huid in warm, koud of winderig weer om te voorkomen dat ze barst of geïrriteerd raakt.

Feiten over een zeer droog huid

FEITEN 1

Veel mensen hebben in ieder geval één keer per jaar last van een zeer droge huid. De meeste mensen zullen droge plekjes op de huid opmerken, met name op de knieën, ellebogen en knokkels.

FEITEN 2

Tekenen van een zeer droge huid bestaan uit: jeuk, kloofjes, schilfertjes en korstjes. In ernstige gevallen is de huid zo droog dat ze openbarst en kan bloeden.

FEITEN 3

Een zeer droge huid kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het te wijten aan situationele of omgevingsfactoren en niet zozeer aan erfelijkheid. Omgevingsfactoren zijn onder andere blootstelling aan de zon, extreme kou, gure wind en vervuiling. Situationele factoren zijn onder andere handenarbeid en werken met bijtende chemicaliën of zeep, wat tot extreme droogheid op de handen kan leiden.

FEITEN 4

Het is altijd belangrijk om water te drinken, maar als je last hebt van een zeer droge huid moet je proberen om minimaal 8 glazen water per dag te drinken. Dit verbetert de elasticiteit en bloedcirculatie en bestrijdt huidveroudering.

Jouw routine

Eerste stap

De beste manier om een zeer droge huid te behandelen is haar regelmatig te hydrateren. Zorg dat je altijd een vochtinbrengende crème bij je hebt en breng deze gedurende de dag op de droge plekken aan.

Tweede stap

Gebruik hydraterende zeep. Vermijd chemicaliën of producten die je huid nog verder uitdrogen. Scrubs en exfoliërende producten mogen niet op het beschadigde gebied worden gebruikt om dat deze de huid nog verder irriteren. Als je huid extreem droog is, probeer dan om de dag te douchen want warm water kan de huid nog meer uitdrogen. Dep je huid droog met een handdoek.

Derde stap

Draag zachte kleding die niet schuurt op de droge plekken van je huid. Katoen en zijde zijn natuurlijke vezels die je huid laten ademen. Vermijd synthetische kleding en ruwe materialen.