OVER JE HUID

Gevoelig huid

Een gevoelige huid reageert sterk op externe factoren en allergenen. Deze reacties kunnen zich uiten in irritatie, uitslag en roodheid. Bij een gevoelige huid is de barrièrefunctie van de bovenste huidlaag vaak verzwakt, waardoor ze makkelijker beschadigd raakt.

Er zijn vele oorzaken voor een gevoelige huid: het weer, voeding, vervuiling of stress kunnen een rol spelen, net als reacties op bepaalde huidverzorgingsproducten en cosmetica. Bescherm de gevoelige huid door producten te kiezen die dermatologisch zijn getest en speciaal zijn samengesteld voor jouw huidtype. Kies pH-vriendelijke huidverzorgingsproducten met minder ingrediënten die hypoallergeen zijn en geen kleur- of geurstoffen bevatten.

Feiten over een gevoelig huid

FEITEN 1

Een gevoelige huid kan overal op het lichaam optreden, maar komt meestal voor rond de ellebogen, handen, knieën en wangen.

FEITEN 2

Een gevoelige huid is een algemene term en geen klinische diagnose, dus als je aan een gevoelige of atopische huid lijdt, is het belangrijk om advies in te winnen bij een dermatoloog om te kijken wat de oorzaak is en wat voor veranderingen met betrekking tot je levensstijl en voeding je kunt doorvoeren om verbetering te zien.

FEITEN 3

Een gevoelige huid kan het resultaat zijn van een overactief immuunsysteem nadat het lichaam iets als een bedreiging heeft gezien. Dit is vaak het geval met huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.

FEITEN 4

Als je huid gevoelig begint te worden, is dit een teken dat de huidbarrière verzwakt is. Dit kan door externe factoren komen zoals het weer of vervuiling, of door innerlijke veranderingen zoals stress of vermoeidheid. Je kunt het altijd voelen voordat je het ziet.

Jouw routine

Eerste stap

Hoewel je geen invloed hebt op alle interne en externe factoren die tot huidgevoeligheid leiden, heb je wel controle over de producten die je gebruikt. Versterk de natuurlijke beschermlaag van je huid door microbioomvriendelijke producten te gebruiken die de natuurlijke afweer van de huid een boost geven en het natuurlijke vochtgehalte op peil houden.

Tweede stap

Gebruik producten met een minimum aan ingrediënten en die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid. Dit geldt tevens voor producten die je onder de douche en in bad gebruikt. Onthoud dat badschuim en bruisballen je huid kunnen irriteren. Het is ook belangrijk om op te letten bij het kopen van schoonmaakmiddelen en wasmiddelen omdat sommige producten tot irritatie kunnen leiden en huidreacties en zelfs allergieën kunnen veroorzaken.

Derde stap

Gevoeligheid in de oksels kan behandeld worden met gespecialiseerde deodoranten en door aerosolsprays te vermijden. Heb je gevoelige handen? Draag dan handschoenen als je de afwas doet, want heet water en agressieve chemische stoffen kunnen de huid nog verder irriteren.