OVER JE HUID

Vette huid

Een vette huid treedt op wanneer de talgklieren te veel talg, oftewel huidvet produceren, waardoor de huid er glanzend of vettig uit kan zien. De poriën zijn vaak vergroot en kunnen verstopt raken door overtollig talg, met als gevolg acne. Hormonale veranderingen kunnen ook zorgen voor een vette huid.

Het is belangrijk om niet te veel op een vette huid te smeren om de natuurlijke afgifte van huidvet te helpen beperken en onzuiverheden te verminderen zonder het vochtgehalte aan te tasten. Kies pH-neutrale huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld om een vette huid te helpen de balans te herstellen en behouden door haar te hydrateren zonder vettig te maken.

Zorg extra goed voor je vette huid bij warm weer, want hitte kan tot het produceren van meer huidvet leiden.

Feiten over een vette huid

FEITEN 1

Het vet op je huid wordt geproduceerd door talgklieren. Elke porie op je huid is een kleine klier die huidvet, oftewel talg produceert. Dit houdt je huid op een natuurlijke manier gehydrateerd en gezond. Sommige mensen hebben echter overactieve talgklieren, die voor een vette huid zorgen.

FEITEN 2

Te veel huidvet kan je huid er glanzend of vettig uit laten zien. Het kan ook tot imperfecties zoals puistjes leiden doordat de poriën verstopte raken.

FEITEN 3

Naarmate mensen ouder worden, treden er schommelingen op in de hormoonspiegel die directe gevolgen hebben voor de huid. Hormonale veranderingen kunnen vaak tot een vettere huid leiden, met name rond de T-zone, maar hormonen kunnen er ook voor zorgen dat de huid uitdroogt en haar elasticiteit verliest.

FEITEN 4

Naast hormonen kan een vette huid ook worden veroorzaakt door erfelijkheid, te vaak wassen (regelmatige scrubben of exfoliëren of het gebruik van agressieve zeep verwijdert de natuurlijke beschermlaag van bacteriën die op je huid leven), voeding en externe factoren zoals luchtvochtigheid en hoge temperaturen.

Jouw routine

Eerste stap

Was je huid niet te vaak. Als je probeert het overtollige vet weg te wassen, verwijder je de beschermlaag van bacteriën die op je huid leven. Daarmee verstoor je de natuurlijke balans van je huid waardoor ze nog meer talg gaat produceren.

Tweede stap

Gebruik huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor een vette huid. Zorg dat de producten die je gebruikt op water gebaseerde lotions of gels zijn om te voorkomen dat je nog meer vet op je huid aanbrengt.

Derde stap

Voeding speelt een belangrijke rol in de balans van je huid. Het eten van voedingsmiddelen die veel suiker, vetten en zuivel bevatten, kan tot overactieve talgklieren leiden en imperfecties en puistjes veroorzaken.