OVER JE HUID

Atopische huid

Een atopische huid of eczeem kan op elke leeftijd optreden. Een atopische huid is een veelvoorkomende aandoening die noch besmettelijk noch onomkeerbaar is, en die kan worden veroorzaakt door erfelijkheid, de omgeving en wijzigingen in de natuurlijke beschermlaag van de huid.

De symptomen bestaan uit roodheid, jeuk en een droge huid op het lichaam en het gezicht. De atopische huid kan ook gevoelig reageren bij aanraking met stof, dierenharen en bepaalde materialen zoals wol en synthetische stof.

Bescherm de atopische huid door dermatologisch geteste producten te gebruiken die irritaties kalmeren, je microbioom versterken en je huid dagelijks mild voeden. Wees met name voorzichtig bij weer met een geringe luchtvochtigheid of heel koud weer, en bij het gebruik van irriterende stoffen zoals schoonmaakmiddelen, zeep, parfum en andere geurstoffen.

Feiten over een atopische huid

FEITEN 1

Een atopische huid of eczeem is een aandoening en geen huidtype. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals erfelijkheid, een slecht functionerend immuunsysteem en omgevingstriggers zoals allergieën.

FEITEN 2

Deze huidaandoening treft wereldwijd ongeveer 15%-20% van alle kinderen en 1%-3% van alle volwassenen.

FEITEN 3

Deze aandoening komt voort uit een verzwakte barrièrefunctie waardoor de huid geen lipiden of water kan opnemen en ze droog en gevoelig wordt.

FEITEN 4

Stress en slaapgebrek kunnen ook tot opflakkeringen van eczeem leiden.

Jouw routine

Eerste stap

Atopische dermatitis moet behandeld worden met crèmes die rijk zijn aan emolliënten en die zijn ontwikkeld om huidontstekingen te kalmeren en jeuk te verlichten.

Tweede stap

In ernstige gevallen kan je arts je een steroïdecrème voorschrijven, maar over het algemeen is het het beste om producten met parfum en agressieve ingrediënten te vermijden.

Derde stap

Deze huidaandoening kan verslechteren door barre weersomstandigheden en heet water. Vermijd om die reden lange warme douches en zorg dat je de huid regelmatig hydrateert en verzorgt. Neem ook altijd een crème mee als je van huis bent om tussendoor je huid te verzorgen.